Централната избирателна комисия (ЦИК) ще остане в настоящия си състав. Това

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) ще остане в настоящия си състав. Това
Коментари Харесай

Новите парламентарни партии остават без свои хора в ЦИК

Централната изборна комисия (ЦИК) ще остане в сегашния си състав. Това взеха решение депутатите, гласувайки на второ четене текстове от изборните правила. В момента комисията се състои от 15 членове, в това число ръководител, заместник-председатели и секретар, които се оферират от парламентарно показаните партии и обединения. Не мина предлагането съставът да се усили на 25 души, като да отразява съразмерно разпределението на политическите партии в НС след последните парламентарни избори и да може да бъде надлежно променян по време на мандата на комисията. Припомняме, че съставът на ЦИК не беше променян в последното Народно заседание и действително отразява разпределението на политическите обединения от 46-тото такова.

Според Петър Петров от " Възраждане " измененията в кодекса обслужват партийни интереси и нямало да подсигуряват обективен избирателен развой. Настимир Ананиев от Политическа партия сподели, че сега парламентарно показани партии нямат свои представители. Статуквото резервира болшинството си, съгласно Ананиев, а партиите посочили същинското си лице.

Милен Матеев, член на правната комисия в Народно събрание, недоумява за какво ГЕРБ не желаят да се смени съставът на ЦИК, откакто групировката непрестанно подлагала на критика работата на актуалната изборна администрация. Абсурдите не престават, отсече националният представител.

Прието бе да има видеозаснемане и видеонаблюдение на броенето на бюлетините.

Преди това депутатите взеха решение да се гласоподава зад параван вместо в тъмна стаичка. Така отпада опцията гласоподавателят да снима своя избор. Вотът с машина също ще е зад заслон, с цел да се подсигурява тайната на вота.

Увеличава се прагът за формиране на секция зад граница. Досега секция в чужбина се разкриваше при подадени заявки на не по-малко от 40 гласоподаватели. На второ четене болшинството одобри това да става при подадени не по-малко от 100 заявки.

След това депутатите минаха на т.16 - въвеждането на преброителните центрове, по предложение на някогашния правосъден министър и сегашен народен представител на " Демократична България "  Надежда Йорданова. В законопроекта предлагането на Йорданова не е подкрепено от парламентарна комисия.

Според Милен Матеев преброителните центрове са прелестна концепция и нещо, което води до професионална изборна администрация в страната. Тази концепция обаче не е призната от хартиената коалиция, тъй като тя не желае да има точни и почтени резултати от изборите, съгласно него.

Политическа партия поддържат всички текстове за преброителните центрове и приканиха за поддръжка на концепцията.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че е нечиста сделка всичко казано от " Продължаваме промяната ". Никой не връща хартията, тъй като тя в никакъв случай не си е тръгвала, посочи Атанасова и добави, че се отпечатват толкоз брой хартиени бюлетини, колкото е броят на гласуващите в изборните описи, с цел да подсигуряват, че в случай че машината спре, ще се премине към хартиено гласоподаване.

Надежда Йорданова отбрани предлагането си, като добави, че Демократична България са най-големият бранител на видеонаблюдението и видеозаснемането на резултатите от изборния ден.

Текстовете в Изборния кодекс, които предстоят да бъдат гласувани, плануват разписките от машинния избор да имат QR код и да са от предпазена хартия. Идеята е да не може да се манипулира или разпечатва от някъде. Планира се разписките от машинния избор и хартиените бюлетини да се броят дружно. Очаква се да мине предлагането на Демократична България в ЦИК да има особено звено, което да е ангажирано с машинното гласоподаване.

Изборният кодекс би трябвало да бъде признат през днешния ден. Без повече отсрочване. Това взеха решение депутатите, откакто си удължиха работното време до окончателното приемане на изборните правила. Асен Василев от Политическа партия изиска 30 минути отмора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР